banner
Open Monumentendag Súdwest Fryslân - E: facebook
MonumentOld Burger Weeshuis
PlaatsSneek
ThemaAlgemeen
SoortOverig
AdresKleine Kerkstraat 8
Informatie

Het administratiekantoor van het Old Burger Weeshuis is gebouwd in 1904 naar een ontwerp van Nicolaas Molenaar, leerling van Pierre Cuypers, en is een van diens belangrijkste ontwerpen. Het rijkelijk gedecoreerde pand met zorgvuldige detaillering is een heel mooi voorbeeld van gecombineerde neorenaissance en neogotiek architectuur.
Voorheen was op de verdieping het Sneker telefoonkantoor gevestigd en tegenwoordig bied het pand onderdak aan diverse bedrijven en instellingen. De bestuurskamers op de begane grond zijn echter nog in handen van de Stichting OBW.
Het pand ligt als een hoekpand bij een plaatselijke verbreding van de Kleine Kerkstraat. Het gietijzerenhek aan de zuidzijde stamt niet uit de bouwtijd maar dateert uit 1925-1930.
Tegen de noordzijde van het pand is in 1919 opnieuw door Molenaar een woningcomplex voor het OBW gebouwd. In dit pand was de concierge woning van het kantoor gevestigd, echter sinds enkele jaren is de concierge hier niet meer woonachtig en is het pand verkocht.

Omschrijving van het pand:
Het pand is opgetrokken in rode baksteen, onderbroken door speklagen in gele baksteen op een hardstenen borstwering met lijst. Ter hoogte van de verdieping een hardstenen cordonlijst met daaronder metsel mozaïek. Het leien dak is vervangen door singles: een eenvoudige dakgoot op klossen. Alle vensters bevinden zich onder een boog met hierin gemetselde tracering en metsel mozaïek ter hoogte van de vloeren gietijzeren sierankers.
De westgevel:
Rechts een trapgevel met pirons met in de top twee vierruits vensters geflankeerd door twee nissen. Hieronder op de verdieping een pui onder een boog met tussen de tracering zandstenen sculpturen. Op de begane grond een venster met drieruits bovenlicht geflankeerd door twee gevelstenen met de inscripties “OBW” en “1904”. Links hiervan een entree met een dubbele deur, drieruits glas-in-lood bovenlicht en betonnen kalf. Hierboven een gemetseld balkon op betonnen consoles, open balustrade met dubbele balkondeur. Daarnaast op de begane grond twee en op de verdieping drie vensters. Boven het middelste van de drie een Vlaamse gevel met aan weerszijden dakkappellen met een forse overstek van het dakje en zinken piron op de nok.
De zuidgevel:
Rechts een uitspringende trapgevel met pirons, op het hoogste punt een stenen adelaar, in de top twee vensters en op de begane grond en verdieping ieder een venster met in de tracering boven het verdiepingsvenster zandstenen sculpturen. Links hiervan een entree als in de westgevel maar met hardstenen sleutelstukken onder natuurstenen kalf en profilering in het metselwerk. Onder lessenaarsdak met hierboven zandstenen gevelsteen met inscriptie “Urbi et Orbi” (voor de stad en voor de wereld). De spreuk verwijst naar de dubbele functie van het gebouw: de wezenzorg voor de stad en de telefoon voor de contacten met de wereld.
Op de verdieping een pui waarboven een terras met gemetselde balustrade en op de hoek een leeuwsculptuur. In de flank van het entreedeel op de begane grond en de verdieping één venster en in het dak een rechthoekige gemetselde schoorsteen. In het terug liggende deel op de begane grond een venster, op de verdieping een nieuwe pui met zandstenen sculpturen als in de westgevel en boven de goot een trapgevel met hijsbalk en een venster met luiken.
De oostgevel (achtergevel):
Soberder, met speklagen. De vensters hebben een strek met zandstenen aanzetstenen en sluitstenen, een grote pui met achterdeur die aansluit op de centrale hal en een grote pui van de regentenkamer, beide voorzien van geruit glas. Links tegen de gevel een berghok.

Het interieur:
Het interieur is rijkelijk gedecoreerd. De centrale hal heeft een granietvloer, wit tegelwerk lambrisering, schilderwerkversiering op de wanden, met name rondom doorgangen en op het steekgewelf. Het tochtportaalpui is voorzien van fraai glas-in-lood met schijnvoeg schilderwerk in het portaal. De regentenkamer c.q. bestuurskamer wordt gescheiden door een houten pui met fraai glas-in-lood werk. Daarnaast heeft het een geschilderde ornamentering op de plafonds, houten lambrisering met vaste houten wandkasten, een parketvloer, twee zwarte marmeren haarden en sinds 2011 centrale verwarming die achter de lambrisering is weggewerkt. Voorheen was er ook de doorgang naar de conciërge woning. De verdieping is minder rijkelijk gedecoreerd, maar visueel en structureel grotendeels origineel. De keuken dateert uit 1950 en is in stijl opgeknapt.