banner
Open Monumentendag Súdwest Fryslân - E: facebook
MonumentAyasofya Moskee
PlaatsSneek
AdresOude Oppenhuizerweg 20 8606 JC
Activiteiten:
Zie de activiteiten bij dit monument
Informatie

Altijd al eens in een moskee willen kijken? Je kunt 9 september een rondleiding door de Ayasofya Moskee krijgen. Zo zie je hoe een monumentale boerderij is omgebouwd tot moskee én je ziet de gebruiken en rituelen van de Islam. Verder kun je de hele dag de Turkse cultuur beleven: ambachtelijk bereid Turks eten, live muziek en activiteiten voor de kinderen. Op vaste tijden kun je ook een Derwishdanser (Turkse draaidans) bewonderen.
Bekijk hierhet programma.


Geschiedenis van het gebouw:
Van boerderij, jeugdherberg tot moskee is de reis die het monumentale gebouw aan de Oude Oppenhuizerweg 20 in Sneek heeft gemaakt.

De plek van deze boerderij kent een lange historie, die waarschijnlijk al teruggaat tot aan de middeleeuwen. Toen in 1928 de boerderij Wigledam afbrandde, liet het Old Burger Weeshuis(OBW) op deze plek een nieuwe boerderij bouwen naar ontwerp van architect A. Hoekstra. De boerderij is als zeldzaam en fraaie exemplaar van het Amerikaanse boerderij type in Friesland. Ook is het een monument vanwege de plaats in de geschiedenis van het OBW als modelboerderij ter stimulering van hygiënische bedrijfsvoering in de melkveesector.

In 1954 vestigde de jeugdherberg zich in Wigledam. Sinds die tijd is er intern het nodige verbouwd. Toch zijn er nog heel veel originele elementen in het pand aanwezig, zoals glas-in-lood, paneeldeuren en balken-plafonds. Bijzonder zijn ook de dakpannen: deze zijn ouder dan de boerderij zelf! De geglazuurde handgevormde pannen dateren van rond 1800 en zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van de voorganger van deze boerderij.

Sinds 2010 is de Ayasofya Moskee gehuisvest in de Wigledam. Sindsdien wordt het als gebedsruimte gebruikt voor de groeiende behoefte van de islamitische bevolking in Sneek - Bolsward - Lemmer - Harlingen - Franeker.