banner
Open Monumentendag Súdwest Fryslân - E: facebook
MonumentStadhuis Sneek
PlaatsSneek
ThemaAlgemeen
SoortStadhuis
AdresMarktstraat 7-11
Activiteiten:
Zie de activiteiten bij dit monument
Informatie

Het stadhuis van Sneek staat al vanaf 1480 aan de Marktstraat. De kern van het huidige gebouw dateert van 1550 en is diverse malen verbouwd. De belangrijkste verbouwen zijn die van 1745 en 1760-1763 toen het pand het bordes en een tweede verdieping kreeg. De rijk versierde gevel is een van de mooiste rococo gevels van Nederland.
De daklijst van het gebouw is versierd met tekens die onder meer de vier seizoenen verbeelden: zelfkennis (spiegel), lente (bloemen), zomer (aren), gerechtigheid (wetstafels), rechtspraak (weegschaal), herfst (druiven), winter (kweeperen) en wijsheid (helm van Mercurius). Ook op en boven het bordes zijn allegorische voorstellingen te vinden.
Binnen is vooral de Grote Raadzaal bijzonder. De wanden van de raadzaal zijn versierd met beschilderd goudleerbehang. Het rijkversierde plafond is gemaakt door Johann Georg Hempel. In de hal wordt het stadswapen gedragen door de Stedenmaagd en Cupido. In de Schutterskamer zijn de attributen te bewonderen van de Sneker schutterij en de helm van Grutte Pier, de beroemde Friese vrijheidsstrijder.

Het Waltaplein is onderdeel van het stadhuis.

Klik op deze link voor de volledige brochure van het Stadhuis.